Wild Wild Srbija

…da bismo je više voleli. Gde otići a da već niste bili? Gde šetati a da se ni sa kim ne sudarate? Gde voziti bajs? Gde skakati padobranom?

Na početku, ovo je samo predlog. Slobodno dodajte u komentaru sve one lokacije koje su i dalje skrivene. Ili nedovoljno otkrivene.

  1. Fruška Gora

Za nju svi znamo, verovatno smo i svi bili makar jednom jer obično ide u paketu sa “jednodnevni izlet, prelepa priroda, fantastična ponuda” u petom osnovne. Ali…

Ako volite da šetate, Fruška Gora ima mnoštvo izletišta (pitomih i onih avanturističkih) gde možete da kampujete, spavate pod vedrim nebom, berete cveće… sve što volite. Tu je i 16 jezera, 17 manastira, kamenolom, Vrdnička kula, dvorci, pećine, izvori…

Popnite se Vrdničkim stepenicama (koje vode nigde) ili obiđite Orlove stene. Biciklisti će posebno voleti Bike park Bukovac. A može i paraglajding.

Ako ste ponosni na svoju fizičku spremnost, prijavite se za Fruškogorski maraton. Mi navijamo za vas (sa bezbedne udaljenosti, stvarno svaka vam čast).

  1. Kanjon Uvca

Jedno od mesta za koja možda ne znate, ali ste ih sigurno videli. Uklješteni meandri, beloglavi sup i suri orao. Specijalni rezervat prirode gde možete da šetate, splavarite, pecate… Uživate. Postoji i kamp, od kog uz reku vodi uređena staza.

Najbolji pogled na kanjon pruža se sa vidikovaca Molitva i Devojačka stena. Postoji i viseći most, da reku vidite sa obe obale.

Tu je i mnoštvo pećina: Ušačka, Ledena, Baždarska, Javorska… Ušački pećinski sistem, dužine 6.185 metara, najveći je u Srbiji. Nije vam potrebna speleološka oprema, samo dobra lampa. I ne uzimajte ništa za uspomenu. Nije Tamni vilajet, ali kajaćete se.

  1. Soko Banja

Dođeš star, odeš isto star. Ali jeste jako lepo. I – začudo – nije dosadno. Iako je danas sve u Srbiji vazdušna banja (a nije: Soko Banja, Zlatar, Zlatibor, Divčibare, Rudnik, Ivanjica, Vrdnik), Soko Banja je prva stekla taj status.

Šta ćete vi tamo? Da duboko dišete, pre svega.

U okolini je nekoliko pećina i vodopada (Ripaljka je najviši vodopad u Srbiji). Morate da vidite Sokograd.

Planinarske staze se prostiru u svim pravcima, pa možete da šetate dokle god možete. Da idete na paintball. Da vozite bicikl po planini. Da ronite na dah. Da se penetrate po stenama (free climbing, ako više volite). Da pecate.

Da spavate kao nikad u životu. Radon u vazduhu će vas učiniti srećnim i odmornim.

  1. Đavolja varoš

Svi znate, ali koliko vas je bilo? A treba da odete. Vrhunski spomenik prirode. 202 figure i 2 kisela izvora: Đavolja voda i Crveno vrelo.

Ima više legendi, ali sve je prirodno: “kule” su rezultat specifičnog erozivnog procesa koji traje vekovima. Figure se obrazuju, rastu, menjaju, skraćuju, postepeno (vrlo sporo) nestaju i ponovo se stvaraju. Za detaljnije objašnjenje, pitaćete vodiča na licu mesta.

Tu je i Saski rudnik (nema zlata i srebra, samo okno). U blizini je i Brankova kula – zid dug 100 metara i visok skoro 10. Zapravo je delo prirode – vrlo retki bazaltni stubovi.

Čitav predeo nije previše pitom, pa ćete uživati u aktivnoj šetnji.

  1. Negotinske pimnice

Pimnice (ili pivnice) stare su oko 200 godina i zidane su da u njima ne žive ljudi, samo vino. Velika istina.

U okolini Negotina ih ima nekoliko (Rajačke, Štubničke, Roljevačke). Vino je vrhunsko, a nije skupo. Posetite i Rajačko groblje – nema crne magije, ali spomenici jesu magični.

Tu su i Mokranjske stene, prelep vodopad i maleno jezero, i Vratnjanske kapije, ogromna “vrata” koja je načinila priroda.

Ako ste ipak željni prave avanture, na uzletištu Rajac možete da isprobate let padobranom.

Šta vam treba?

Dobra volja, malo vremena i makar korektna ekipa, spremna da se umori.

Šta vam je neophodno?

Odgovarajuća obuća i odeća, preobuka i Wild Bar kad ogladnite.

Lepo se provedite. Get Wild!


Leave a comment