Zdrava ishrana od 9 do 5

Poznata priča: iako ste sve fino isplanirali, dan se iskomplikovao, sastanak odužio, i sada – nespremni – “umirete” od gladi. I poješćete bilo šta, samo da je odmah.

Sve što je lako, brzo i odmah daje osećaj sitosti, najčešće nije zdravo. A pošto se dobre zdravstvene odluke ne donose na prazan stomak, za dobru ishranu morate da razmišljate unapred.

Da biste uneli velike životne promene, osim dobre volje, treba vam i plan. I malo pripreme. I ipak malo više dobre volje.

Idemo od početka – plan. Bilo da želite da smršate, imate više energije ili prosto poštujete svoj organizam, morate da znate šta vam je cilj. Da imate jasnu viziju i strategiju kako ćete je ostvariti. Ovo zvuči kao SWOT analiza na tanjiru, ali nije tako. Ciljevi uopšte ne moraju da budu grandiozni: “Hoću da jedem više povrća” je sasvim dovoljno za krenete. A um je moćno oružje.

Drugi korak je priprema. Naravno da ne znate kako će vam radna nedelja izgledati, ali smanjite mogućnost da vas nepredviđene okolnosti iznenade. Posle nedeljnog ručka, dok tvrdite da ne spavate nego samo odmarate oči, razmislite šta možete da spremite unapred. Sveže voće i povrće za užinu. Fino zrnevlje i malo proteina za sutrašnji ručak. Naručite kutiju Wild Bar štanglica i mirni ste cele nedelje. Kako volite.

Neka promene budu i vizuelne. Potrudite se da polovinu svakog obroka čini povrće, idealno što šarenije. Da tečnost bude providna (voda, na to smo mislili). Da pustite da ogladnite.

Kod ishrane postoji odlično pravilo, jednostavno i potpuno tačno: male izmene se sabiraju. Kao što ćete se vrlo lako ugojiti ako svakog dana pojedete “samo malo” čipsa, jednako brzo ćete primetiti promenu ako ga zamenite svežom šargarepom. Ili Wild Bar štanglicom (jel smo to već rekli?).

Na kraju, budite prisutni (mindfulness je danas dosta in). Znači, ne jede se u kancelariji, nema telefona – opustite se i dišite između zalogaja. Organizmu je potrebno oko 20 minuta da “shvati” da je sit. Dajte mu vremena.

Važno je da počnete, a sitna prilagođavanja obavite usput. Koliko god vam se činilo da ima vremena da brinete, to zapravo samo znači da kad brige počnu, brinućete još više. Jeste, lakše je strčati do trafike po bilo šta, ali zaslužujete vi bolje od toga. Kada primetite prve promene nabolje, biće sve lakše. Imaćete više energije, brže ćete razmišljati, pa će doći i unapređenje.

Get wild!


Leave a comment